shoraye-ketabe-koodak-logo آشنایی با شورای کتاب کودک

شورای کتاب کودک سازمانی مستقل و غیردولتی و نخستین سازمانی است که برای پیشبرد ادبیات کودکان و نوجوانان در ایران پایه‌گذاری شد. شورا در سال 1341 با کوشش توران میرهادی (1395- 1306) و با همکاری گروهی از کارشناسان تعلیم و تربیت و نویسندگان و هنرمندان، فعالیت خود را آغاز کرد. در طول بیش از نیم‌قرن فعالیت مداوم، شورا کوشیده است تا به هدفهای بنیادین خود در زمینۀ بهبود آثار ادبی برای کودکان و نوجوانان، از نظر محتوا و شکل، ترویج و تشویق خواندن، توسعۀ کتابخانه‌های کودک و نوجوان دست یابد؛ همچنین با تألیف فرهنگنامۀ کودکان و نوجوانان به‌عنوان کتاب مرجع، توانسته منبعی مهم برای اطلاع‌رسانی به کودکان و نوجوانان ایرانی فراهم سازد.
اعضاء آن نیروهای داوطلب هستند. شورا در حال حاضر بیش از 700 عضو (رسمی و وابسته) دارد . شورا هزینه‌های خود را با کمکِ حق عضویت دریافتی از اعضا، حق تألیف فرهنگنامه که ناشر برای تألیف فرهنگنامه می‌پردازد و کمکهای مردمی تأمین می‌کند. بیشتر کمکهای مردمی که شورا دریافت می‌کند حاصل کوشش گروهی است با نام حامیان شورا و فرهنگنامه. بخش بزرگی از فعالیتهای شورا را نیز دوستداران کودکان و نوجوانان به‌صورت داوطلبانه و بدون چشمداشت مالی انجام می‌دهند.

3 آشنایی با شورای کتاب کودک

از راست به چپ: معصومه سهراب (مافی)، نسریندخت عماد خراسانی، مهدخت کشکولی، منصوره راعی، توران میرهادی و نوش آفرین انصاری در شورای کتاب کودک، سال 1359 ه ش

سازمان

مسئولیت ادارۀ شورا با هیأت‌مدیره است. هیأت‌مدیره گروهی از اعضای شورا هستند که هر دو سال یک‌بار با رأی‌ اعضای رسمی انتخاب می‌شوند. هیأت‌مدیره با نظارت و هدایت سه شورای دیگر، فعالیتهای شورا را پیش می‌برد: شورای مدیریت ادبیات کودکان و نوجوانان، شورای مدیریت فرهنگنامۀ کودکان و نوجوانان و شورای مدیریت خانۀ کتابدار و ترویج خواندن.
اعضاء هیات مدیره دوره 1397–۱۳۹۹عبارتند از نوش‌آفرین انصاری، فاطمه مرتضایی فر، علیرضا میرفخرایی، اکبر نعمتی، پروین فخاری نیا، سحر ترهنده و نگین شهری. اعضای علی‌البدل هیئت‌مدیره: عاطفه سلیانی، خدیجه میرخانی و زهرا شیرازی. ریاست هیات مدیره (دبیر شورا) بر عهده خانم نوش آفرین انصاری است و دو بازرس اصلی و علی البدل، سیما صفاری و ایراندخت شیرازی هستند.

شورای كتاب كودك از بدو تاسیس تاكنون در جهت پیشبرد اهداف خود سعی در ایجاد ارتباط با سازمان‎های دولتی و غیردولتی داشته كه موجب توانمند سازی خود و سازمان‎های دیگر شده است.
گروهی از نهادهای غیردولتی فعال مانند انجمن دفاع از حقوق کودکان، انجمن پژوهش‌های پویا، موسسه پژوهشی کودکان دنیا، موسسه مادران امروز، کانون توسعه فرهنگی، موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان ایران،انجمن ترویج علم و …از سوی اعضاء شورا پایه‎گذاری شده‎اند و برای گسترش فرهنگ مطالعه و ادبیات كودك و نوجوان و نیز تحول در وضعیت کودکان به ویژه آموزش و پرورش کودکان ایران برنامه‎های متنوعی دارند. شورا همچنین با برخی نهادها و سازمان های بین المللی مانند IBBY که اهداف مشترك دارند ارتباط مستمر دارد

سایت شورای کتاب کودک