گاتها

گاتها نام هفده سرود از 72 سرودِ یَسْنا است. یسنا یکی از پنج کتابی است که اوستا، کتاب مقدس زردشتیان، را تشکیل می‌دهد. گاتها در زبانهای پهلوی و سانسکریت به‌‌صورت گاثا، گاهان و گاسان نیز آمده است. زردشتیان معتقدند گاتها سرودۀ زردشت پیامبر است، ولی گروهی از اوستاشناسان، این انتساب را نپذیرفته‌اند. با‌این‌حال تردید نیست که گاتها از کهن‌ترین آثار ادبی ایران است.

اُسطوره

اُسطوره افسانه‌ای است که اندیشه و اعتقاد مردم روزگاران باستان و قبیله‌های بَدوی کنونی را دربارۀ هستی، آفرینش جهان، پیدایش و نقش خدایان کُهَن، زندگی و مرگ و سرانجام جهانِ پس از مرگ بیان می‌کند. اَساطیر، یعنی اسطوره‌ها، شناخت ابتدایی مردم روزگاران کهن از انسان و جهان پیرامون انسانهاست. این افسانه‌ها می‌کوشند نشان دهند که جهان و زندگی کِی، چگونه، از چه و به‌دست چه کسی پدید آمده است، کی پایان می‌پذیرد و پس از مرگ بر سر مردگان چه خواهد آمد. برخی از این اسطوره‌ها یا افسانه‌ها نیز چگونگی پیدایش پدیده‌های طبیعی چون روز و شب، فصلها، رعد و برق، زمین‌لرزه، آتشفشان، باران و خشکسالی را نشان می‌دهند. بعضی نیز از چگونگی آشنایی انسان با کارهایی چون کشاورزی، شکار و ماهیگیری سخن می‌گویند. بعضی دیگر از این افسانه‌ها می‌کوشند چگونگی پدید آمدن احساسهایی چون عشق و دوستی و راههای رهایی انسان از درد، رنج و بیماری را نشان دهند.

اِسپَندارمَذ

اِسپَندارمَذ در دین زَردُشتی از اَمِشاسپَندان، یعنی فرشتگان اَهورَمَزدا، خدای بزرگ ایرانیان باستان و زردشتیان، است.اِسپَندارمَذ، در زبان اَوِستایی، به‌معنی بردباری وفروتنی مقدس است. زردشتیان او را دختر اهورمزدا و فرشتۀ نگهبان زمین و در جهان معنوی، نمایندۀ مهر و بردباری و فروتنی اهورمزدا می‌دانند. آنها عقیده دارند که اسپندارمذ، مانند امشاسپندان دیگر، واسطۀ میان آفریدگار و آفریدگان است. فروتن است و مانند زمین بردبار. هر بدی که به او برسد، با شکیبایی و خُرسَندی می‌پذیرد. وظیفه دارد که همواره زمین را خرم،‌ آباد، پاک و بارور نگه دارد. هر کس که به کشت‌وکار بپردازد و زمینی را آباد کند اسپندارمذ را خشنود کرده است.

اَژدَها

اَژدَها جانوری افسانه‌ای است که نامش در اُسطوره‌ها و افسانه‌های بسیاری از کشورهای جهان آمده است. شکل این جانور در افسانه‌های کشورهای مختلف یکسان نیست. معمولاً به‌شکل مار، سوسمار یا نهنگی بزرگ مجسم می‌شود که بال عقاب، چنگال شیر و سر عقاب، شیر یا گاو دارد، بدنش از فَلس پوشیده شده است و از دهانش آتش بیرون می‌زند. در بعضی از افسانه‌ها، اژدها چندین سر و چشم دارد و بسیار نیرومند است. در فرهنگ عامه، گمان بر این است که اژدها در دریاچه‌ها، غارها یا در زیرِ زمین زندگی می‌کند و نگهبان گنجهاست.

اُردیبهشت

اَردیبِهشت ( اُردیبِهشت) در دین زردشتی از اَمِشاسپَندان، یعنی فرشتگان اَهورَمَزدا، خدای بزرگ ایرانیان باستان و زردُشتیان، است. اَردیبِهشت در زبان اَوستایی، به‌معنی بهترین راستی است. زردشتیان او را فرشتۀ نگهبان آتش و در جهان معنوی، نمایندۀ پاکی و پرهیزگاری اهورمزدا می‌دانند. عقیده دارند که اردیبهشت را اهورمزدا از نیروی خِرَدِ خویش آفریده است و به‌یاری او گیاهان را می‌رویاند. آنچه اهورمزدا به‌وسیلۀ بَهمن آفریده است، به‌یاری اردیبهشت افزایش می‌دهد. اردیبهشت دشمن دیوِ خشم، از میان برندۀ بیماری، مرگ، جادو و حشره‌های زیان‌آور است. هر کس به‌یاری او برخیزد پاداش نیکو خواهد یافت.