گیلاس

گیلاس از درختان میوۀ خزان‌‌‌برگ و بومی غرب آسیا و شرق اروپا از دریای خزر تا شبه‌جزیرۀ بالکان است. امروزه این درخت در امریکای شمالی و استرالیا هم به‌صورت خودرو یافت و در بیشتر نقاط جهان، کاشته می‌شود. در ایران، درخت گیلاس به‌صورت خودرو در جنگلهای مازندران، گلستان، گیلان و جنگلهای ارسباران در شمال آذربایجان شرقی می‌روید و در برخی نقاط کشور، به‌ویژه در مناطق سردسیر کاشته می‌شود. مهم‌ترین رقمهای گیلاس در ایران گیلاس تک‌دانه، سیاه مشهد، سفید همدان، سفید اصفهان و قرمز ارومیه است.

گیاهان زینتی

گیاهان زینتی گروه بی‌شماری از گیاهان پرورشی و خودرو از تیره‌های گوناگون‌اند که از آنها برای ایجاد فضای سبز و زیباسازی شهرها، مناطق مسکونی، پارکها، باغها و مکانهای عمومی استفاده می‌شود. این گیاهان را برای گلها، برگها و میوه‌های رنگارنگ و متنوعشان پرورش می‌دهند. گیاهان زینتی را به درختان و درختچه‌ها، گیاهان علفی پایا (چندساله)، دو ساله و یک‌ساله تقسیم می‌کنند. گلهای شاخه‌بریده (شاخه‌ای) و گلدانی بخشی بزرگ از گیاهان زینتی را تشکیل می‌دهند. گیاهان زینتی علاوه‌بر زیباسازی، در پاکسازی محیط‌زیست نیز نقشی مهم دارند. امروزه کشت و پرورش گیاهان زینتی، صنعتی جهانی به‌شمار می‌رود.

گیاه شناسی

گیاه شناسی دانش مطالعۀ گیاهان و شاخه‌ای از زیست‌شناسی است. گیاه‌شناسی به بررسی چگونگی پیدایش و تکامل، ساختمان، رده‌بندی، خواص، و همچنین به پراکندگی گیاهان روی کرۀ زمین و ارتباط آنها با محیط اطراف می‌پردازد. این دانش زمینۀ پیشرفت و بهبود کشاورزی، باغبانی، جنگلداری و نیز علومی مانند پزشکی و داروسازی، شیمی و اکولوژی (بوم‌شناسی) را فراهم کرده است. گیاه‌شناسی شاخه‌های متعدد دارد که مهم‌ترین آنها رده‌بندی (تاکسونومی و یا سیستماتیک)، ریخت‌شناسی و تشریح (مُرفولوژی و آناتومی)، سلول‌شناسی و بافت‌شناسی، فیزیولوژی، اکولوژی، گیاه‌پزشکی (پاتولوژی)، ژنتیک و تبارشناسی مولکولی است. گیاهان سبب بقا و ادامۀ حیات موجودات زنده روی کرۀ زمین‌اند. بدون آنها اکسیژن تولید نخواهد شد و تراکم کربن‌دی‌اکسید (گاز کربنیک) در جوّ به‌حدی زیاد می‌شود که انسان و سایر جانداران امکان زندگی نخواهند داشت. مطالعۀ حیات گیاه نشان می‌دهد که انسان و دیگر جانداران تنها براثر تعامل با طبیعت و تعادل در محیط‌زیست می‌توانند زنده باشند. مطالعۀ گیاه‌شناسی درک ما را از تمام شکلهای حیات افزایش می‌دهد.

گیاهان

گیاهان موجودات زندۀ پُرسلولی‌اند که بیشتر آنها فُتوسَنتِز می‌کنند، یعنی غذای خود را می‌سازند. آنها مانند جانداران دیگر تغذیه، تنفس، تولیدمثل و رشد می‌کنند. گیاهان اندام حرکتی ندارند، به‌همین‌سبب در یک جا ساکن‌اند.

گیاهان آبزی

گیاهان آبزی نام گیاهانی است که با زندگی در آبهای شور یا شیرین سازگار شده‌اند. این گیاهان در اکوسیستم تمام پهنه‌های آبی جهان از آبهای آزاد تا تالابهای فصلی مناطق بیابانی انتشار دارند، اما شمار و تنوع آنها در مناطق استوایی و نیمه‌استوایی بیشتر است. گیاهان آبزی به‌صورت غوطه‌ور، شناور و یا در مجاورت آب رشد می‌کنند. خزه‌ها، برخی از سرخسها مانند آزولا، شماری از گیاهان گلدار ازجمله نیلوفر آبی، جَگَن، نی، درختان چَندَل و حَرّا از شناخته‌شده‌ترین گیاهان آبزی‌اند. این گیاهان اکسیژن و غذای ماهیها و سایر آبزیان را تأمین می‌کنند و بستری برای بی‌مهرگان آبزی به‌شمار می‌روند.

گیاهان دارویی

گیاهان دارویی نام گیاهانی است که در اندامها و یا در فراورده‌هایشان ترکیباتی به‌نام مواد مؤثره دارند. مواد مؤثره ترکیبات شیمیایی است که در گیاه تولید می‌شود و مواد اولیه در تهیۀ بسیاری از داروها به‌شمار می‌رود. تاکنون در جهان، بیش از 000 20 گونه گیاه دارویی از تیره‌های گوناگون شناسایی شده است. گیاهان دارویی علاوه‌بر صنعت داروسازی در صنایع دیگر ازجمله صنایع غذایی، بهداشتی و آرایشی نیز به‌کار می‌روند.